va aflati aici:
Home > Educatie-Cultura > De la dorul de vatra, la “Vatra cu Dor”

De la dorul de vatra, la “Vatra cu Dor”

2019 – anul omagial al satului romanesc
Casa Rurala de la Suhurlui
‘Eu cred ca vesnicia s-a nascut la sat”(Lucian Blaga) a fost gandul de la care am plecat cand ne-am gandit

 sa organizam cu copiii de la Centrul de Zi “Sfantul Spiridon”din Galati o excursie tematica in judet.
Am ajuns la Casa Rurala “Ioan Avram Dunareanu”din comuna Suhurlui, judetul Galati. Gospodarie traditionala romaneasca donata de un cunoscut avocat, este o sectie a Muzeului de Istorie “Paul Paltanea “din Galati. In curte vedem plugul de fier si jugul, alaturi de care sunt atelierul de fierarie donat de familia Patriche, expozitia de obiecte casnice, costumele populare originale. Camerele sunt amenajate ca la casele memoriale ale lui Ion Creanga ( Humulesti) Mihai Eminescu (Ipotesti) sau Alexe Mateevici (Cainari).

Urmeaz viitarea expozitiei de pictura si a bibliotecii.
“Vatra cu Dor”de la Sivita
Cu bucurie am constatat ca la intrare exista un urias salcam viu, transformat in troita. In curtea mare cu multa iarba  tocmai jucau hora copiii de la Colegiul National “C.Negri”.
 Am vizitat expozitia de masti, cu care  ne-am si pozat, razboiul de tesut, roata olarului, etc. Dl. Paul Buta a prezentat detaliat specificul locuintei tradit
ionale si a raspuns la intrebarile copiilor.
Muzeul Satesc “Petru Caraman”de la Garboavele

 

Ultimul obiectiv a fost acest muzeu amenajat in padure. Cherhanaua racoroasa adapostete multe obiecte pescaresti. Sunt amenajate cateva locuinte in care s-au pastrat dotarile originale ale unor gospodarii taranesti.
Copiii au fost foarte impresionati de explicatii, de felul in care se pastreaza si se valorifica tezaurul etnofolcloric galatean.

 

Comentează folosind identitatea Facebook

Comentează folosind formularul de contact

Lasă un răspuns

Top