va aflati aici:
Home > Politica > Dan Nica o atacă din nou pe Kovesi în Parlamentul European

Dan Nica o atacă din nou pe Kovesi în Parlamentul European

În timpul sesiunii plenare a Parlamentului European desfășurată săptămâna trecută, eurodeputatul gălățean Dan Nica a atacat-o din nou pe Laura Codruța Kovesi, anunță The Parliament Magazine. În timpul luării sale de cuvânt Dan Nica i-a acuzat pe cei care critică situația din România că de fapt aceștia îi tratează pe cetățenii români drept cetățeni inferiori ai UE (“second-class EU citizens”). Acesta a combinat în luarea sa de cuvânt tema staderdelor duble cu tema candidaturii Laurei Codruța Kovesi la funcția de procuror-șef european. Discursul său a provocat mai multe răspunsuri critice din partea unor europarlamentari ai altor state.

Dan Nica:

Dacă nu aveți drepturi și libertăți pentru cetățenii voștri, nu aveți statul de drept”. În această idee Dan Nica a arătat că în Kovesi 2009 a fost Procurorul General al României care a semnat primul “protocol secret cu serviciile de informații”(“secret protocol with the intelligence services”).
Nica a spus că “o serie de astfel de protocoale secrete au fost dezvăluite în ultimii doi ani, românii au fost îngroziți să afle despre ele și despre abuzul și nedreptatea abominabilă generată de aceste protocoale”.

El a adăugat că “românii sunt sensibili la această problemă pentru că au fost victime ale abuzurilor în perioada comunistă. Ei nu vor ca judecătorii să fie șantajați sau procurorii să fie înregistrați sau filmați în secret în băile și dormitoarele lor, astfel încât devin vulnerabili la șantaj”.

Referindu-se la “alte exemple de standarde duble”, el a spus că românii se plâng de produsele alimentare de calitate scăzută, de produsele farmaceutice vândute pe piața românească și de excluderea lor din zona Schengen. Astfel eurodeputatul a declarat că cetățenii națiunii sunt “din ce în ce mai supărați”. Ei resping această discriminare, care “este întru totul neîntemeiată și este cu adevărat nemeritată”.

Răspunsurile europarlementarilor la discursul lui Dan Nica

Inge Grässle, președinta Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului, a declarat: „UE are nevoie de un exercițiu puternic al Procuraturii, cu un procuror șef îndrăzneț și competent care să fie un exemplu pentru procurorii naționali din statele membre, aceștia fiind cei care protejează finanțele noastre, banii contribuabililor, de corupție și alte abuzuri. Kovesi este acea persoană. Are sprijinul nostru complet.

Încercarea României de a sabota candidatura ei este rușinoasă și arată ca o vendeta, comandata de un lider social-democrat care a intrat sub o anchetă privitoare la corupție. UE nu ar trebui să recompenseze guvernul român pentru această acțiune inacceptabilă“, a adăugat Grässle.

Roberta Metsola, deputat în Parlamentul European, purtătoarea de cuvânt a PPE în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, a adăugat: “Românii merită același respect pentru valorile europene ca și ceilalți cetățeni din UE. Încercările guvernului român de a diminua legislația anticorupție și de a slăbi garanțiile judiciare rămân o îngrijorare“.

Metsola a adăugat: “Efortul ferm al autorităților române de a submina candidatura lui Kovesi pentru funcția de procuror european nu face decât să ne întărească preocupările față de situația din România. Trebuie să fim de partea acelor români care solicită ca justiția să nu rămână oarbă și care își doresc să se pună capăt corupției “.

Comisia Europeană trebuie să acționeze. În cazul în care autoritățile naționale din România nu reușesc, UE trebuie să arate clar faptul că valorile Uniunii Europene, ale democrației și independenței judiciare sunt valabile pentru toți europenii“, a spus Metsola.

Articol integral în The Parliament Magazine.

Romanian MEP hits out at “double standards” towards his country

Romanian Socialist MEP Dan Nica has accused those criticising his country’s government of applying “double standards.” Speaking in the Strasbourg parliament, he was referring to the ongoing debate about the rule of law in Romania, current holder of the EU presidency. Nica, a former government minister, accused critics of treating Romanian citizens as “second-class EU citizens”.

Comentează folosind identitatea Facebook

Comentează folosind formularul de contact

Lasă un răspuns

Top