va aflati aici:
Home > Actualitate > Povestea comic-tragică, cu hoți și proști, a celui mai vechi parc din Galați

Povestea comic-tragică, cu hoți și proști, a celui mai vechi parc din Galați

Actualul Parc Eminescu a fost inaugurat în anul 1883 pe locul unde fusese groapa de gunoi a orașului. Inițial, el s-a numit Parcul Municipal. În 1911, aici a fost adusă prima statuie din România a poetului Mihai Eminescu, realizată de sculptorul Frederic Storck.

După 1990, statuia poetului nepereche a început să fie vandalizată. Nu se știe din ce motive, în fiecare an, cu câteva zile înainte de 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului, statuia rămânea fără mâna în care muza ținea făclia și care face parte din opera de artă a sculptorului Storck. Au fost ani când hoții furau mâna cu făclie și în alte perioade ale anului, nu doar cu ocazia sărbătoririi poetului. La adăpostul nopții, unul sau mai mulți indivizi rupeau cu totul bucata de statuie și dispăreau în noapte.

Artistul plastic gălățean Gheorghe Andreescu mi-a povestit anul trecut că a făcut cel puțin 30 de replici ale mâinii furate pe care le-a dat autorităților pentru a reface statuia, informează HOTNEWS.

Povestea comic-tragică, cu hoți și proști, a celui mai vechi parc din Galați

Parcul istoric al Galațiului, inaugurat în 1883, a scăpat în cele din urmă de vandalii care distrugeau în fiecare an statuia lui Mihai Eminescu, dar tot nu este ceea ce ar fi trebuit – hotnews, stiri, articole, revista presei, politica, economie, sport

Comentează folosind identitatea Facebook

Comentează folosind formularul de contact

Lasă un răspuns

Top