va aflati aici:
Home > Uncategorized > Dunăre, Dunăre, drum fără pulbere…(V)

Dunăre, Dunăre, drum fără pulbere…(V)

CASA GH.CONSTANTIN ROBESCU
Cu doctorat în drept la Bruxelles, Gh.C.Robescu era în 1880 prim-procuror la tribunalul din Galați, în 1891 primar și în 1894 prefect.
Casa din strada Mihai Bravu nr. 28 a fost construită între 1896-1897 , perioadă în care arhitectul Ion Mincu încerca introducerea inspirației din tradiția națională, apelând la ornamente ceramice policrome, friza cu ocnițe si butoni , conturul arcadelor lanciolate și al streșinii, colonetele de lemn strunjit ale loggiei de deasupra intrării, etc.
Clădirea cu parter și etaj pe o suprafață de 460 m.p., are 41 de camere. La etaj, sunt două cerdace susținute de stâlpi de lemn sculptați.
 Ornamentația este din ceramică smălțuită cu motive din arta veche românească. Un brâu proeminent in zona dintre parter și etaj se sprijinăpe o serie de nișe (ocnițe) în interiorul cărora e încastrată câte o sferă înconjurată de un cerc. Registrul ornamental de deasupra ferestrelor conține elemente din pomul viețiiȘ – u trunchi trifurcat, cu crenguțe, frunze și fructe stilizate. În dreptul cornișei , un alt brâu cu motive florale și  chenare  în dreptul ferestrelor de la etaj. Fereastra mare de pe latura sudică de  la parter ete încadrată de două medalioane cu inițialele proprietarului.
În 1945, familia Robescu vinde imobilul Casei Centrale a Asigurărilor Sociale. A fost apoi sediul Inspectoratului Școlar, Reședința rezidentului Dunării de Jos, Comisariatul militar, Direcția Miliției Regionale Galați,Arhivele Statului, astăzi,  Palatul copiilor.
Se află pe lista monumentelor istorice din anul 2004, din județul Galați, la poziția161, cod GL-II-m-A-03058.
foto :http://www.galatiidealtadata.volte.ro , presadegalati.ro

Comentează folosind identitatea Facebook

Comentează folosind formularul de contact

Lasă un răspuns

Top