va aflati aici:
Home > Economie > 27,4 milioane euro ajutor de stat pentru Portul Galaţi

27,4 milioane euro ajutor de stat pentru Portul Galaţi

Investiții in Portul GalatiComisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a acorda un ajutor pentru investiții în valoare de 27.4 milioane de euro Portului Galați, cel mai mare port fluvial din țară.

Costul total al investiției este de 89.9 miliooane de euro

În aprilie 2019, România a notificat Comisiei planul său de a acorda ajutor pentru investiții Portului Galați. Proiectul constă în construirea unei noi platforme multimodale cu o capacitate de 150.000 TEU/an în zona denumită „Port Bazin Nou”. Costul total al investiţiei se ridică la 89.9 milioane de euro. Aceasta va fi cofinanţată de statul român. Vor fi alocate fonduri regionale prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare (POIM) şi din surse private.

O parte din banii privați vor proveni din concesionările platformei. O alta direct prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility – CEF), un instrument-cheie de finanţare al UE. Proiectul include, în special, modernizarea cheiului şi construcţia infrastructurii necesare pentru un terminal intermodal modern. Nodul logistic nou creat va promova trecerea de la transportul rutier la transportul feroviar şi transportul pe căi navigabile fluviale/maritime, pe coridorul de transport transeuropean Rin – Dunăre. Se îndeplinește astfel un obiectiv de interes comun al UE.

Citește și A început megaproiectul care reconfigurează portul Galați

Ajutorul de stat acordat nu afectează concuremța pe piața unică europeană

De asemenea, Comisia a constatat că ajutorul era necesar, proporţional şi că distorsionarea concurenţei va fi limitată. S-a ținut cont de  dimensiunea relativ mică spre medie a Portului Galaţi, cu volume de transport limitate la nivelul UE. Mai mult, în acord cu previziunile privind extinderea traficului, uşoara creştere a capacităţii creată de proiect ar fi compensată de majorarea cererii, provenită în special de la alte rute de transport rutier de pe teritoriul Rin – Dunăre.

Pe această bază, Comisia a ajuns la concluzia că ajutorul pentru investiţii este compatibil cu reglementările UE care permit acordarea de ajutor de stat pentru dezvoltarea anumitor activităţi economice, cu condiţia să nu afecteze comerţul şi concurenţa pe piaţa unică, informează publicația Comisiei Europene EUROPA.EU.

Ajutor de stat: Comisia aprobă suma de 27.4 milioane de euro pentru platforma multimodală din portul Galați – România – European Commission

În aprilie 2019, România a notificat Comisiei planul său de a acorda ajutor pentru investiții Portului Galați. Proiectul constă în construirea unei noi platforme multimodale cu o capacitate de 150.000 TEU/an în zona denumită „Port Bazin Nou”. Costul total al investiţiei se ridică la 89.9 milioane de euro.

Comentează folosind identitatea Facebook

Comentează folosind formularul de contact

Lasă un răspuns

Top