va aflati aici:
Home > Politica > [video] Ambasadorul SUA la Galați: fiți vigilenți cu privire la agresiunea hibridă a Rusiei

[video] Ambasadorul SUA la Galați: fiți vigilenți cu privire la agresiunea hibridă a Rusiei

Aflat în vizită la Galați, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm,  a susținut la sfîșitul săptămânii trecute, vineri 29 martie, o prezentare în Sala Senatului Universitații „Dunărea de Jos”, în cadrul proiectului „Global Leadership and Diplomacy” referitoare la fenomenul Fake News. La prezentare au participat studenți și cadre didactice din cadrul ceor două universități gălățene, Dunărea de Jos și Danubius. Vă prezentăm în cele ce urmează principalele subiecte ale discursului său:

Amenințarea Rusiei nu se limitează la agresiunea militară tradițională

Hans Klemm – conferință pe tema Fake News la Galați
Hans Klemm – conferință pe tema Fake News la Galați

Agresiunea militară a Moscovei nu este un secret. Rusia a invadat vecinii României din Marea Neagră, Georgia și Ucraina, foarte foarte aproape de aici și continuă să ocupe ilegal părți din teritoriile acestor țări. Din păcate luna trecută am marcat a cincea aniversare a anexării Crimeii de către Rusia. În luna noiembrie a anului trecut Rusia a sechestrat trei vase cu marinari ucraineni. Marinarii au devenit ostatici în Rusia. Influența și intențiile Rusiei în Republica Moldova, cu cei aproximativ 1200 de militari încă dislocați în Transnistria, sunt un alt motiv de îngrijorare.

Desigur amenințarea nu se limitează la agresiunea militară tradițională. Propaganda, deși nu este o tactică nouă, utilizează instrumente moderne, cum ar fi social media, pentru a distribui informații cu o audiență mai largă decât oricând printr-un simplu clic pe un buton. Procuparea pentru agresiuni informatice asupra Europei este în creștere iar obiectivele sunt diverse. Puteți observa acest tip de informații folosite pentru a ataca tehnologiile moderne din industria medicamentelor precum vaccinurile dar și pentru a influența în statul de drept și programele anticorupție. În România prin aceste informații se încearcă adesea să se submineze inițiativele privind securitatea și cele de combaterea a infracțiunilor.

Scopul Rusiei este de a slăbi România

Un bun exemplu de astfel de agresiuni de dezinformare este la scutul antirachetă de la Deveselu, o unitate de defensivă care este menită să protejeze România și toată comunitatea transatlantică de rachetele provenind din Orientul Mijlociu, dar pe care Kremlinul o prezintă în mod fals ca având potențial ofensiv pentru  orașele Rusiei și obiectivele militare rusești.

Există și alte tactici folosite de Rusia în arsenalul său de influență defăimătoare, dar ceea ce au în comun aceste tactici este scopul de a slăbi România și de a distruge încrederea României și a partenerilor săi unii în ceilalți. Rusia vrea sa întoarcă Romania impotriva Occidentului prin contestarea valorilor comune și slăbirea instituțiillor occidentale. Se caută nu numai o separare a România de vest,  dar chiar și o separare a românilor înșiși prin subminare încrederii în propriile instituții și inflamarea tensiunilor deja existente în societatea românească.

Rusia vede România ca o oportunitate

Vă puteți întreba de ce Rusia este atât de interesată de România, care este scopul final al acestui efort de influență negativă. De ce vrea Rusia să vă temeți unii de ceilalți. Răspunsul este că dacă sunteți îngrijorați de vecinii propriei voastre țări, dacă puneți la îndoială încrederea în aliații de-ai voștri precum Statele Unite, veți fi mai puțin capabili sa elaborați o legislație politică pentru a va apăra interesul național. Va exista o probabilitate mai mare de a capitula în fața eforturilor Rusiei de a-și menține dominația în regiune.

Președintele rus Putin a specificat foarte clar că deplânge, că regretă dispariția Uniunii Sovietice și caută să restabilească sfera de influență de care Rusia o bucura în timpul erei comuniste.

Din nefericire pentru România și pentru toată zona Europei Centrale și de Est, Rusia vede România ca o oportunitate. Rusia își dorește o Românie slabă și o Europa slabă, confuză, divizată și stresată.

Statele Unite își doresc o Românie unită, puternică

Nu același lucru își doresc Statele Unite. Statele Unite își doresc o Românie unită, puternică  și o Europă unită, puternică. America sprijină efortul României de întărire a societății, de promovare a luptei împotriva corupției, de întărire a statului de drept și a libertății presei. Noi credem că o populațe implicată, luminată și încrezătoare este cea mai puternică armă a României și totodată cea mai mare teamă a Rusiei.

România este expusă influențelor negative în mod direct

Răspunzând întrebărilor unora dintre studenți, ambasadorul Hans Klemm li s-a adresat în mod direct îndemnându-i să vigilenți și să urmărească în mod critic informațiile din categoria Fake News.

Hans Klemm, Dinu Gându, Stoica Cristinel Popa, Ștefan Baltă în fața Universității Dunărea de Jos
Hans Klemm, Dinu Gându, Stoica Cristinel Popa, Ștefan Baltă în fața Universității Dunărea de Jos

Voi trăiți într-o lume foarte diferită astăzi, dar perioada războiului rece și dominația sovietică din Europa de Est nu este atât de îndepărtată. Așa că vă rog să nu subestimați situația democrației din România. Vă încurajez să fiți vigilenți. România este expusă influențelor negative în mod direct. Însă chiar și cele mai puternice țări pot fi expuse atacului. Securitatea Statelor Unite a fost afectată în 2016, atunci când rușii s-au implicat în alegerile din propria mea țară, și acesta este doar un exemplu.

Invazia Crimeiei de către Rusia este un alt exemplu extrem de important. Influența negativă este adesea mai subtilă, poate lentă, uneori imperceptibilă coducând la eliminarea standardelor democratice. […]

Vă încurajez pe toți să fiți vigilenți cu privire la agresiunea hibridă a Rusiei, să urmăriți informațiile în mod critic și să puneți la îndoială știrile care nu reflectă realitatea. Fiți precauți față de știrile privind conspirații senzaționale, care au drept scop crearea de rupturi între membrii comunității voastre.

 

Comentează folosind identitatea Facebook

Comentează folosind formularul de contact

Lasă un răspuns

Top