va aflati aici:
Home > Actualitate > Rețeta depozitelor de gunoi clandestine din județ

Rețeta depozitelor de gunoi clandestine din județ

Potrivit Gărzii de Mediu Galaţi, cantitatea de deşeuri predată de localităţile din judeţ la gropile de gunoi oficiale a scăzut abrupt în 2018 faţă de 2017. Există comune care raportează date ridicole: câteva sute de grame de gunoi colectat anual pe cap de locuitor. informează ADEVĂRUL.

O serie de controale făcute de Garda de Mediu în localităţile din judeţul Galaţi, în perioada martie-iunie 2019, au scos la iveală o mulţime de lucruri controversate şi susceptibile a fi ilegale.

Citește și Metoda inedită de a scăpa de rablele de lângă bloc

Practic, între 2017 şi 2018, cantitatea de gunoi menajer colectată şi predată de locuitorii satelor gălăţene către depozitele specializate s-a redus brusc, fără să existe în aparenţă o explicaţie logică pentru acest fenomen. Exemplele oferite de articolul publicat de ADEVĂRUL demonstrează apariția unor gropi de gunoi ilegale apărute pe teritoriul județului.

  • În comuna Smârdan (localitatea în care comisarii Gărzii de Mediu au constatat că au dispărut fără urmă aproape 250 de tone de gunoi menajer) nici măcar nu trebuie căutat prea mult depozitul clandestin. Acesta se află în apropierea fermei pomicole Greaca şi începe, pe un drum lateral, chiar de la DJ 251, unul dintre cele mai circulate drumuri din judeţ.
  • La Munteni, localitatea aflată la nord de oraşul Tecuci, acolo unde în 2018 au fost predate la depozite autorizate doar 11 tone de gunoi la o populaţie de 6.700 de locuitori. Adică 164 de grame pe an pe fiecare sătean, respectiv 0,5 grame pe zi. Spre comparaţie, comuna Corod, care are acelaşi număr de locuitori a raportat 540 de tone de deşeuri colectate, adică de 50 de ori mai mult.
  • Tot 11 tone a predat şi comuna Griviţa (2.700 de locuitori) după ce cu un an înainte cantitatea fusese de 248 de tone.
  • Recordul este deţinut de comuna Suceveni, cu doar 8,5 tone pe tot anul 2018, la o populaţie de 1.800 de locuitori.
  • Reporterii ADEVĂRUL au identificat un uriaş loc, plin cu sute de tone de mizerie, în apropiere de intersecţia DN25 cu DJ255, între localităţile Piscu şi Izvoarele. Din DJ255 pleacă, imediat după calea ferată, un drumeag bătătorit care se pierde după un versant abrupt. Exact acolo se află depozitul clandestin, care deserveşte localităţile Piscu, Independenţa, Izvoarele şi Slobozia Conachi, unde ard mocnit aproape non-stop gunoaiele adunate.
  • două depozite ilegale de gunoi se află în apropiere de comuna Pechea. Unul se află în zona denumită „Valea Rea”, iar celălalt în partea de vest a localităţii.
  • La Vânători, există un alt depozit ilegal, la baza dealului, spre calea ferată.

Primarii comunelor cu probleme se apără spunând că nici vorbă ca gunoiul să fie dosit prin râpi sau pe câmp. Ei afirmă că sătenii produc mult mai puţin gunoi decât altădată şi că s-au învăţat să ardă o mare parte din deşeuri în gospodărie, pentru încălzirea locuinţei sau la gătit, producerea ţuicii sau a săpunului de casă, mai informează ADEVĂRUL.

Unde ajung miile de tone de gunoaie „evaporate” misterios de prin sate. „Reţeta” gropilor de deşeuri clandestine

Potrivit Gărzii de Mediu Galaţi, cantitatea de deşeuri predată de localităţile din judeţ la gropile de gunoi oficiale a scăzut abrupt în 2018 faţă de 2017. Există comune care raportează date ridicole: câteva sute de grame de gunoi colectat anual pe cap de locuitor.

Comentează folosind identitatea Facebook

Comentează folosind formularul de contact

Lasă un răspuns

Top