va aflati aici:
Home > Educatie-Cultura > Măștile gălățeanului Paul Buță testate de actorii din Lucifer-Netflix

Măștile gălățeanului Paul Buță testate de actorii din Lucifer-Netflix

Paul Buţa este etnograful gălățean care a conceput primul muzeu etnografic de pe teritoriul județului nostru sub forma unei „gospodării funcţionale tradiţionale”.

Muzeul-viu “Vatra cu Dor”

se află în Localitatea Șivița, la nici 20 de miniute de Galați, la circa 21 de kilometri distanța. Paul Buța are expuse în muzeu, printre altele și o parte dintre măștile sale. Vizitatorii muzeului pot petrece un timp în lumea „fără electricitate” dinainte de 1950. Aici vizitatorii pot descoperi o mentalitate şi o civilizaţie atât de diferite faţă de prezent. În acest loc etnograful a refăcut o casă veche de chirpici cu două „odăi pe şală”. A acoperit-o cu stuf după tehnica tradiţională, ştiută în sat de doar doi bătrâni. În ea expus obiecte ca în interioarele vechi. În grajduri a organizat ateliere: de olărit, de tâmplărie, un război de ţesut şi un război pentru rogojini de stuf. A construit un cuptor de pâine la care se găteşte în stil local. La poartă, dintr-un salcâm bătrân, a făcut o troiţă. Totul a fost transformat în muzeu etnografic.

Creator de măști tradiționale românești

Paul Buţa organizează aici cursuri de dansuri tradiţionale şi de confecţionat măşti pentru copiii din sat. Vara sunt organizate tabere pentru copiii din oraş, dornici să ţeasă, să modeleze lutul, să picteze şi să afle cum trăiau străbunicii lor. O pivniţă acoperită cu lut şi iarbă în spate, o fântână în ogradă, pomi şi straturi cu flori şi legume în curte completează gospodăria.

Omul cu 1500 de fețe

În cei peste 20 de ani de activitate Paul Buța a creat mai mult de 1500 de măști populare. Cu ele a impresionat străini de pe mai toate continentele. Fiecare model model de mască are un simbol şi reprezintă un ritual.

Măștile lui Paul Buța au fost expuse în numeroase locuri din lume, iar de curând în urma provocării pe care acesta a adresat-o Netflix, ele au fost testate de Tom Ellis și Lauren German, actorii din binecunoscutul serial Lucifer. Se pare că actorilor le-au plăcut măștile testate și au realizat un scurt videoclip în timpul testărilor. La sfârșitul filmării actorii din Lucifer au declarat că „este clar că diavolul arată cu totul diferit în România”.

Echipa de promovare așteaptă să bea acum o vișinată „homemade” făcută de etnograful gălățean.

Iată filmele cu provocarea lui Paul Buță și cu răspunsul actorilor din Lucifer.

Lucifer, provocat de un român să-i încerce măștile. “Dacă-i dați această filmare, dau o vișinată făcută la mine în gospodărie” – VIDEO

Paul Buța, un meșter popular din Galați, care impresionează străinii cu măști tradiționale românești, a aflat de la fiul lui despre fenomenul Netflix “Lucifer” și, înainte de apariția noului sezon, vrea să ajungă până la Netflix și chiar Lucifer pentru a arăta măștile lui. Mai mult, pe un ton glumeț, Paul Buța promite vișinată “făcută…

Comentează folosind identitatea Facebook

Comentează folosind formularul de contact

Lasă un răspuns

Top