va aflati aici:
Home > Galațiul vechi în Imagini > [foto] Palatul Episcopal în 1904 | Căldură mare la Galați

[foto] Palatul Episcopal în 1904 | Căldură mare la Galați

Piatra de temelie a Palatului Episcopal a fost oficial aşezată în anul 1898. Pe 8 septembrie 1901 palatul a fost inaugurat fiind considerat  cea mai somptuoasa clădire a Galațiului de la acea vreme.

O imagine panoramică incluzând Palatul Episcopal a fost folosită de editura Negoescu & Manițiu pentru ilustrarea cărților poștale puse în vânzare la începutul secolului trecut. Fotografia era realizată din locul în care în prezent se află statuia lui Alexandru Ioan Cuza, cu vedere în lungul străzii Dimitrie Bolintineanu. Descrierea pusă la dispozițe de Negoescu și Manițiu era: “Palatul Episcopal și perspectiva în spre Spitalul Militar al Corp. 3 Armată.

imagini vechi Galati - palatul episcopal - spitalul militar - 1904 antebelic
imagini vechi Galati – palatul episcopal – spitalul militar – 1904 antebelic

Una dintre cărțile poștale care a supraviețuit trecerii timpului poartă câteva informații care dezvăluie parfumul vieții de la începutul anilor 1900 din Galați. Scris la două mâini (probabil soțul și soția) textul este adresat unui oarecare domn Ion, în 22 mai1904.

  • prima mână, familiar, respectuos: “Dragă Domnule Ion, vei binevoi să ști că lunii sau marți voi veni cu Zani să vedem pe Dnu Radu. Te sărut (semnatura indescifrabilă)”
  • a doua mână, amical, ironic: “Te rugăm ca pe căldurile astea să nu ne dai ceai după moda englezească. Tache”

Citește și  Imagini din Galațiul vechi : primul film de Oscar la Galați -1929

Citește și Palatul Administrativ Galați – fotografii din 1906 și 1914

Tot din imaginile panoramice utilizate la începutul secolului trecut de editura Negoescu & Manițiu pentru ilustrarea cărților poștale se confirmă și faptul că Strada Domnească, principala arteră a Galațiului la acea vreme, își avea capătul în fața Palatului. Episcopal. Mai departe drumul purta numele Calea Bîrladului ( foto: Palatul Episcopal și perspectivă spre Calea Bîrladului).

imagini vechi Galati - palatul episcopal - Calea Birladului
imagini vechi Galati – palatul episcopal – Calea Birladului

Comentează folosind identitatea Facebook

Comentează folosind formularul de contact

Lasă un răspuns

Top