va aflati aici:
Home > Educatie-Cultura > Dunăre, Dunăre, drum fără pulbere…(I)

Dunăre, Dunăre, drum fără pulbere…(I)

Începem călătoria imaginară de Dunăre,  Dunăre, drum fără pulbere…, cum e si firesc,  de la poarta navală a Galațiului, Palatul Navigației
Palatul Navigației , cu vechea denumire de Gara Fluvială, se află pe strada Portului nr.34. Este construit in 1912, după proiectul arhitectului Petre Antonescu.
La parter, se afla sala de așteptare și serviciul de îmbarcare- debarcare. Birourile de la etaje aparțineau Direcțiunii Centrale a Serviciului Navigației Fluviale Române, care aveau în subordine 19 nave de pasageri, 23 remorchere și vapoare de mărfuri,12 tancuri, 151 de șlepuri. Aici își desfășurau activitatea și Inspectoratul General al Porturilor, Diviziile Serviciului Hidraulic pe Dunărea de Jos și Prut și Oficiul Telegrafiei fără fir.
Construită din zidărie de cărămidă, cu planșee de beton armat, clădirea s-a realizat, datorită terenului de loess, pe fundații de piloți, are șarpanta acoperișului din lemn, învelită cu ardezie, cu streașina pe console și căpriori de stejar. Tencuiala exterioară este din piatră artificială. Ușile și intrarea pe peron au acoperiș protector susținut de console de stejar, ornamentate cu motive geometrice.
Edificiul este înscris pe lista monumentelor istorice 2004 din județul Galați, la poziția 167, cod GL-II-m-B-03064

Comentează folosind identitatea Facebook

Comentează folosind formularul de contact

Lasă un răspuns

Top