va aflati aici:
Home > Actualitate > Cum au fost distruse 30 de lucrări publice de artă evaluate la circa 4,5 milioane de euro. Ce spun autorităţile

Cum au fost distruse 30 de lucrări publice de artă evaluate la circa 4,5 milioane de euro. Ce spun autorităţile

Marius Mitrof, consilier la Direcţia pentru Cultură Galaţi, ne-a explicat că răul a fost făcut într-o vreme când legislaţia era incertă şi că lucrurile sunt greu de reparat, dat fiind că faptele şi răspunderea s-au prescris. „După 2006, a intrat în vigoare Legea 120 privind monumentele de for public. Era prea târziu pentru aceste mozaicuri, mai ales că legea însăşi este un act normativ cu destule lacune. Printr-o corespondenţă asiduă cu Primăria Galaţi, le-am pus în vedere necesitatea protejării acestor lucrări, precum şi faptul că distrugerea lor constituie infracţiune”, spune Marius Mitrof. Potrivit Primăriei, toate lucrările edificate au fost ridicate cu avize obţinute legal, aşa că discuţia despre protejarea lucrărilor de artă este tardivă, deoarece nu există căi juridice pentru a ataca respectivele autorizaţii, relatează ADEVĂRUL. 

FOTO Cum au fost distruse 30 de lucrări publice de artă evaluate la circa 4,5 milioane de euro. Ce spun autorităţile

Mozaicurile de mari dimensiuni sunt făcute de artişti români valoroşi (unii dintre ei au lucrări vândute cu sute mii de euro la licitaţii internaţionale) şi se află pe faţadele clădirilor ridicate la Galaţi în perioada 1962-1967. 90% dintre lucrări sunt acum distruse.

Comentează folosind identitatea Facebook

Comentează folosind formularul de contact

Lasă un răspuns

Top