va aflati aici:
Home > Actualitate > Cum au dispărut păduri întregi din judeţul Galaţi. Mii de hectare de arbori mai există doar pe hârtie

Cum au dispărut păduri întregi din judeţul Galaţi. Mii de hectare de arbori mai există doar pe hârtie

Judeţul Galaţi nu este nici pe departe una dintre regiunile împădurite din România. Doar 2% din suprafaţa judeţului este ocupată cu păduri (cu mult sub media pe ţară), însă asta nu înseamnă că zona nu se confruntă cu o mulţime de probleme în ceea ce priveşte gestionarea fondului silvic. Aşa cum precizează chiar Direcţia Silvică Galaţi, într-un raport prezentat recent Prefecturii, nu mai puţin de 8.423 ha de pădure nu se află sub contract de pază cu nimeni, fiind de fapt  la cheremul hoţilor. De altfel, cea mai mare parte din suprafaţa amintită a fost despădurită ilegal, fie de către proprietari, fie de către hoţii de lemne. Spre comparaţie, în 2015, suprafaţa de pădure nepăzită era de numai 6.766 ha. Pe raza judeţului Galaţi există în scripte 36.713 ha de pădure. Situaţia din teren este, însă, un pic diferită.  Dacă cele 28.290 ha aflate în administrarea Direcţiei Silvice sunt într-o stare relativ bună, restul de 8.423 ha rămase ale nimănui (nu-s păzite nici de Silvic, dar nici de firme private) au ajuns, în proporţie de 90%, imaş pentru vite.

Conform datelor centralizate la Agenţia Naţională a Pădurilor, în judeţul Galaţi sunt prinşi lunar zeci de hoţi de lemne. În general, însă, este vorba despre căruţaşi care fură 1-2 metri cubi, adică „plevuşcă”, însă amploarea despăduririlor arată că fenomenul este scăpat de sub control. Păduri întregi, retrocedate şi nepăzite, au fost puse la pământ în ultimii ani. Se întâmplă mai ales în zona de nord a judeţului Galaţi, la Buciumeni, Bursucani, Rădeşti, Bereşti, Rediu, Crăieşti, Măcişeni, Jorăşti, Bălăbăneşti, Băneasa şi Drăguşeni. Însă una dintre cele mai grave situaţii este în pădurea seculară (arie protejată, de altfel) de la Buciumeni, acolo unde chiar se fură ca-n codru. Sutele de hoţi din satele învecinate se întrec cu „profesioniştii” veniţi cu utilaje şi camioane în „expediţii-fulger” de pradă, relatează ADEVĂRUL.

Cum au dispărut păduri întregi din judeţul Galaţi. Mii de hectare de arbori mai există doar pe hârtie

Mafia lemnului acţionează din plin şi în judeţul Galaţi, chiar dacă acesta nu este foarte împădurit, având în total doar 36.713 ha de teren ocupat cu plantaţii silvice. Dintre acestea, circa 8.400 ha nu sunt păzite de nimeni şi, în fapt, 90% dintre păduri mai există doar în teorie.

 

Comentează folosind identitatea Facebook

Comentează folosind formularul de contact

Lasă un răspuns

Top