va aflati aici:
Home > Educatie-Cultura > Clădire – monument de…indiferență

Clădire – monument de…indiferență

 Motto: “Comunismul este conștiinta vinovată mondială.”
( Thierry Wolton – O istorie mondiala a comunismului, Humanitas, 2018)
Nu exista inca un muzeu al luptei anticomuniste nici la Bucuresti, Pitesti, Brasov, etc. De ce nu s-ar infiinta unul la Galati, dupa Modelul Memorialului de la Sighet ?
Cladirea din str Domneasca nr 102 asteapta de cateva “decenii de ïmpliniri marete” sa dezvaluie tinerilor cate ceva despre modul cum a devenit un “Porto Franco” “Portul Rosu”. Ne-ar putea ajuta ICCMER si Fundatia Konrad Adenauer, daca ne-ar ajuta si administratia locala.
Cladirea a fost clasata ca monument in grupa B, de importanta locala, fiind introdusa in lista monumentelor istorice in 2015, desi cererea era din 2003. Face parte din “Ansamblul urban- Strada Domneasca”.
In zona in care se afla, in 1856, anul cand Sfatul Orasenesc alegea sedii pentru gazduirea membrilor Comisiei Europene a Dunarii de Jos, proprietar al mai multor cladiri  era Dimitrie Cordali. La recensamantul din 1908, cladirea apare ca vecin al Catedralei Ortodoxe.In 1934, casa apartinea lui Al. Doiciu, avocat, fost presedinte al Camerei de Agricultura Galati.iar in 1946 adapostea chiriasi si birouri. Intre casa lui Doiciu si cea a lui Banica Grigorescu, de la nr.100 , actual restaurant, a existat un gang. In actul de vanzare din 1925, se preciza ca imobilul avea un beci mare.

Sediu al Securității pentru 10 ani

Decretul  111/1951 transforma palatul unor galateni instariti in sediu al unor birouri ale CFR, iar din 1958 va fi, timp  un deceniu, sediu al Securitatii comuniste. In rapoarte ale serviciilor secrete occidentale se preciza ca inca din 1952 “Cartierul general al Securitatii este pe strada Republicii, intr-o fosta cladire a Directiei Financiare a CFR, langa catedrala Orasului. Demisolul acestei cladiri a fost transformat in inchisoare, prin construirea a 30 de celule. …Securitatea mai foloseste si o aripa a inchisorii din Galati de pe str. I.V.Stalin (Traian), unde sunt inchisi detinuti politici. Pana de curand, in aceasta aripa a fost inchis Iuliu Maniu, caruia i s-a comunicat ca  “dusmanii regimului “nu au voie sa primeasca vizite .”
Sef era un fost muncitor de la calea ferata, Babel, ajutat de locotenentii. majori Nedelcu si Puscasu si locotenentii Neacsu si Scwartz. In aprilie 1952, ei au initiat si condus arestarile fostilor prefecti si primari si a altor personalitati din oras. Unii dintre ei, ca Gica Simionescu, Ghita Stoenescu, Petre Vartosu, Nicu Draganescu si Dionisie Cristoforatos, au avut un rol poitic important in presa pre-comunista.”(dr. Emil Popa – Galatii de odinioara, 9 sept. 2018)
Foto : Viata Libera
Foto : Viata Libera
Dupa 1970, cand sediul Securitatii se muta pe str. Brailei, in Tiglina, cladirea devine sediul Clubului Sportiv “Universitatea”, al Facultatii de Educatie Fizica si Sport, al Facultatii de Arte.  Corpul W, in denumirea “universitara”,  incadrat in clasa I de risc seismic zace in paragina atat din neglijenta Minsiterului Culturii cat si a Primariei care nu dispune de 6 milioane de euro, cat se pare ca s-a cerut pentru reabilitare. Suma exagerata, ca sa nu poate fi platita . Universitatea a facut demersuri pentru demolare, neaprobata de Comisia Zonala a Monumentelor Istorice de la Iasi.
Text: prof. dr. Corneliu Goldu
Foto: Viața Liberă

Comentează folosind identitatea Facebook

Comentează folosind formularul de contact

Lasă un răspuns

Top