va aflati aici:
Home > Educatie-Cultura > Ce urmează – un articol de Doru Căstăian

Ce urmează – un articol de Doru Căstăian

Doru Căstăian este profesor de științe socio-umane la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați. Dincolo de munca la catedră, scrie cărți despre educație, creează scenarii pentru softuri educaționale și lucrează ca formator pedagogic. În 2018 a devenit profesor Merito, în cadrul unui proiect ce-și propune să recunoască excelența în școala românească.

Orice perioadă de felul ăsta presupune o combinaţie dezagreabilă de factori anxiogeni şi informaţie în exces. Mintea umană are tendinţa de a face ordine în acest talmeş-balmeş. Şi cât de bine o face depinde de multe elemente, inclusiv de nivelul de informare şi de educaţia critică anterioară.

Omul care suferă de scenarită, care creditează conspiraţionismele de tot felul, care imaginează pericole inexistente, care se teme de ceea ce este infoensiv şi ignoră ceea ce este cu adevărat periculos, nu face în esenţă altceva decât face omul de ştiinţă sau logicianul: pune ordine în haosul experienţei. Pentru că ordinea linişteşte, explică şi îmblânzeşte pe când imprevizibilul şi haosul sperie şi dezorganizează. Nu procedeul e diferit, ci calitatea cu care este executat.

Nu e însă cred cazul să căpătăm accese de superioritate: oricât am fi sau ne-am crede de critici, suntem îngrozitor de naivi, superstiţioşi şi superficiali într-un număr enorm de situaţii, iar a înţelege asta înseamnă primul pas către o poziţie cu adevărat lucidă.(DECÂT O REVISTĂ)

„Trebuie să fim dispuși să chestionăm ceva din noi” – DoR

În momente ca cele de-acum, când suntem aruncaţi în hăul îndoielii, putem să schimbăm în bine ceva esenţial din noi, spune Doru Căstăian, profesor de științe socio-umane. Lumea în care vom păși când vom ieși din izolare va fi altfel decât cea știută. Pandemia nu rearanjează doar economia mondială, ci ne va remodela societățile.

Comentează folosind identitatea Facebook

Comentează folosind formularul de contact

Lasă un răspuns

Top