va aflati aici:
Home > Actualitate > Transport ilegal de lemne depistat de Jandarmeria Galați

Transport ilegal de lemne depistat de Jandarmeria Galați

 

Un autocamion încărcat cu 22,50 m3 material lemnos a fost depistat de jandarmii gălățeni fără documente legale.

„Un echipaj de jandarmerie aflat în misiune de patrulare pe raza localității Târgu Bujor a observat pe DJ 242 un autocamion staționat și încărcat cu material lemnos, motiv pentru care a trecut la verificarea legalității transportului și a deținerii lemnelor. Conducătorul auto nu a putut prezenta jandarmilor documente justificative declarând verbal că materialul lemnos a fost încărcat din Târgu Bujor, de la sediul firmei unde este angajat, și urma să îl livreze tot unei societăți de pe raza aceleiași localități”, a precizat Jandarmeria Galați.

În urma verificărilor efectuate de către jandarmi, atât în teren cât și la sediul operatorului economic, s-a constatat faptul că transportul de material lemnos s-a făcut între două societăți din aceeași localitate, fără a se emite documente legale de transport și de ieșire a mărfii din gestiune. De asemenea, operatorul economic a prezentat documentele de intrare a materialului lemnos în gestiune, iar administratorul societății a declarat verbal jandarmilor că se grăbea să plece din localitate și a omis să întocmească actele legale care să însoțească transportul.

„La interogarea bazei de date SUMAL-I Wodd Tracking  rezultatul a fost negativ, iar la cubarea materialului lemnos a fost stabilită o cantitate de 22,50 m3 lemn de foc, de diverse esențe (fag, mesteacăn, carpen), au mai precizat reprezentanții IJJ Galați.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 5.000 lei, aceeași sancțiune fiind aplicată și operatorului economic. De asemenea, întrucât transportul depășea cu mult prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, jandarmii au confiscat materialul lemnos și autocamionul, urmând ca valorificarea acestora să se facă conform prevederilor legale.

Informații de background: SUMAL este un sistem informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase realizat de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură și are ca principal obiectiv: creșterea eficienței controlului de reducere a infracționalității în domeniul forestier, prevenirea și combaterea activităților ilegale, prin controlul provenienței lemnului și al asigurării trasabilității acestuia, obținerea de informații statistice la nivel național privind volumul de lemn exploatat și al materialelor lemnoase rezultate; practică unitară în evidența gestionară a materialelor lemnoase.

Sursa : https://www.expressdedunare.ro/se-fura-ca-n-codru/

Comentează folosind identitatea Facebook

Comentează folosind formularul de contact

Lasă un răspuns

Top