va aflati aici:
Home > Uncategorized > Imagini şi mărturii gălățene de la 1 Mai din comunism

Imagini şi mărturii gălățene de la 1 Mai din comunism

Chiar dacă au trecut aproape 30 de ani de la căderea regimului Ceauşescu, reminescenţele acelei epoci nu au dispărut chiar de tot. Lozinci precum „Trăiască 1 Mai” însă mai pot fi văzute pe clădirile industriale din Galaţi, cele mai multe dintre ele abandonate. Proletariatul a plecat la pensie sau în şomaj, fabricile au falimentat, însă sloganul se ţine viguros în continuare. În unele locuri, mesajul a fost cenzurat. Pe un bloc din zona „Flora” scria acum trei decenii, cu litere de-un stat de om, „Trăiască Republica Socialistă România”. Până acum câteva săptămâni, când mesajul a fost definitiv dat jos de un gălăţean cu simţ civic, mai scria însă doar „Trăiască”. Cine, de ce şi, mai ales, cât rămâne să stabilească istoria. La fel cum aceeaşi istorie e aşteptată să cearnă (şi discearnă) şi denumirile dăltuite în mintea colectivă în vremea comuniştilor, când, bunăoară, cartierul Aerodrom s-a transformat în IC Frimu (pentru cine nu ştie, numele unui activist socialist). Şi aşa i-a rămas numele, chiar dacă într-o latură a lui s-a insinuat, preţ de-o crimă sadică, zona „Două Babe”, aflăm din Adevărul.

Imagini şi mărturii de la 1 Mai din comunism. „La defilare dădeai extemporal cu securiştii. Naiba te lua dacă nu puneai suflet!”

Ziua de 1 Mai în perioada comunistă nu se rezuma doar la chestiuni propagandistice. După ce oamenii muncii „îşi arătau adeziunea” faţă de partidul comunist, aveau parte de petreceri câmpeneşti cu bere şi mici. „Mişunau securiştii ca furnicile pe acolo. Ştiau că, la băutură, se mai dezleagă limbile”, povesteşte unul dintre martorii oculari.

Comentează folosind identitatea Facebook

Comentează folosind formularul de contact

Lasă un răspuns

Top