va aflati aici:
Home > Uncategorized > Misterul nisipurilor zburătoare din județul Galați, unice în România

Misterul nisipurilor zburătoare din județul Galați, unice în România

În esenţă, vorbim despre cea mai mare întindere de nisip fluvial din ţara noastră, căci, dincolo de rezervaţia naturală de 242 de hectare (aflate în apropiere de localităţile Fundeni şi Hanu Conachi) există o zonă adiacentă cultivată, nisipoasă, care se întinde pe alte aproape 5.000 de hectare. Iar dacă în anii normali nimeni nu-şi mai aduce aminte de mica Sahară din sudul Moldovei, atunci când seceta pârjoleşte vegetaţia săracă, de stepă, iar vijeliile ridică nori imenşi de nisip şi de praf galben-roşcat, spectacolul naturii are darul de a readuce în atenţie unicitatea dunelor de nisip de la Galaţi.(…)
La nivelul ierburilor sunt întâlnite mai multe rarităţi floristice, dintre care unele protejate prin Directiva Consiliului European 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică), astfel: capul-şarpelui, usturoi sălbatic, clopoţel, secara sălbatică, nemţişor, măciuca ciobanului, ghiocel, talpa mâţei, căciula mocanului, şerlai, coşaci de nisipuri, garoafă de nisip, siminoc, alior, bujor românesc, toporaş, pipirig sau rogoz. Botanistul român D. Grecescu a descoperit, în 1898, o specie endemică de sparanghel, numit umbra iepurelui (Asparagus pseudoscaber). Fauna sitului are în componenţă mai multe specii rare (dintre care protejate prin aceeaşi Directivă a CE (anexa I-a) 92/43/CE din 21 mai 1992 sau aflate pe lista roşie a IUCN); printre care: pârşul cu coada stufoasă, pârşul de alun, broasca ţestoasă de baltă, brotacul-verde-de-copac, broasca râioasă brună şi croitorul cel mare al stejarului. În zonă există şi rămăşiţele unui lac sărat (Lacul Negru), pe malul căruia, în anii ’80, s-a încercat construirea unei staţiuni balneare. Proiectul a fost abandonat după 1989, relatează ADEVĂRUL.

FOTO Misterul nisipurilor zburătoare unice în România. Cum a ajuns „Sahara din Moldova” să înroşească internetul

În partea de vest a judeţului Galaţi există o serie de dune de nisip străvechi (se estimează că s-au format în urmă cu peste 3.000 de ani) unice în România. Sunt studiate temeinic de vreo 80 de ani încoace (de când au fost declarate monumente ale naturii), iar specialiştii le descriu drept „dune de nisip continentale cuaternare de origine fluviatilă si eoliană”.

 

Comentează folosind identitatea Facebook

Comentează folosind formularul de contact

Lasă un răspuns

Top