va aflati aici:
Home > Educatie-Cultura > Băiatul care a privit cerul şi a descoperit peste 100 de stele variabile

Băiatul care a privit cerul şi a descoperit peste 100 de stele variabile

Gabriel Cristian Neagu este elev în clasa a XII-a la Liceul „Carol I“ din Galaţi, profilul Matematică-Informatică. Deşi se pregăteşte intens pentru examenele de Bacalaureat, liceanul îşi găseşte timp pentru a privi cerul şi a studia stelele, care i-au stârnit interesul încă din copilărie.    În urmă cu patru ani, s-a înscris în clubul de astronomie, iar acolo a învăţat cum să-şi ducă pasiunea la un nou nivel. A descoperit peste o sută de stele variabile, iar multe au ajuns să aibă denumiri care-i conţin numele sau iniţialele – NGC.    Printre cele descoperite de Gabriel Cristian Neagu se numără steaua Beta din constelaţia Dragonul, steaua Alfa din constelaţia sudică Apus sau NGCA-V20, o stea în formare aflată în nebuloasa Messier 17, care se poate observa şi cu ochiul liber.

Liceanul din Galaţi ţine să precizeze că munca în echipă este crucială. De pildă, la Galaţi, stelele variabile au fost descoperite împreună cu alţi membri ai Astroclubului „Călin Popovici“, printre care Alexandru Dumitriu, Vlad Tudor, Andrei-Marian Stoian, Dominic Francisc Zlat şi Ana Lupoae.    Însă el are şansa de a lucra şi cu oameni de ştiinţă din străinătate. De curând, a descoperit NGCA-V84, o stea în formare aflată într-un nor molecular. 

Gabriel consideră că în România, din păcate, astronomia este un domeniu slab dezvoltat în comparaţie cu alte ţări. La Galaţi se află cel mai important Observator Astronomic din ţară şi mai sunt câteva în Constanţa, Bârlad, Bucureşti şi Baia Mare. Dar dacă un tânăr pasionat îşi doreşte să urmeze studii în domeniu este nevoit să se orienteze către universităţile din străinătate, pentru că în România nu există facultăţi specializate pe astronomie, relatează ADEVĂRUL.

https://adevarul.ro/locale/galati/baiatul-privit-cerulsia-descoperit-100-stele-variabile-poarta-numele-initialele-1_6053559f5163ec4271088640/index.html

 

Comentează folosind identitatea Facebook

Comentează folosind formularul de contact

Lasă un răspuns

Top